top of page

Wat is podologie?

Podologie is een paramedisch beroep en heeft een officieel statuut sinds oktober 2001.

Een podoloog onderzoekt en behandeld voetklachten en/of voetaandoeningen onderzoekt en behandeld. Podologische zorg omvat niet alleen het behandelen van klachten ter hoogte van de voet zelf, maar ook klachten ter hoogte van rug, knie en heup die het 

gevolg kunnen zijn van een slecht functioneerde voet.


Het menselijk lichaam is een geweldig samenwerking van bewegingen en structuren met hun welbepaalde functies. Doordat deze structuren verbonden zijn is het heel moeilijk om ons lichaam/ klacht te bekijken vanuit 1 ooghoek en is de oorzaak van een klacht niet altijd te vinden op de plaats waar het pijn doet. Een podoloog bekijkt dus veel meer dan alleen voeten.

Door de lichamelijke klachten in kaart te brengen en te analyseren kan een podoloog  afwijkingen of abnormaliteiten  detecteren/ blootleggen die aan de basis liggen van eventuele rug-, heup- of knieproblemen. 

Hierbij is het belangrijk dat het bewegingspatroon wordt geanalyseerd en zo nodig wordt bijgestuurd aan de hand van een podologische functionele zolen. 

Tevens werkt een podoloog nauw samen met een kinesitherapeut of osteopaat om een tot totaalpakket van een op maat gemaakt behandelplan te bekomen. 

Metingen & analyse 

Als podoloog vinden we het belangrijk om de patiënt te bekijken in zijn verschillende facetten. 

Daarom splitsen we het podologisch onderzoek op in in verschillende onderdelen. 

1: KLINISCH ONDERZOEK 

Tijdens het klinisch onderzoek bekijken we de persoon in zijn totaliteit. De nadruk wordt gelegd op het inspecteren en het palperen van pijnlijke zones. Indien nodig worden er bijkomende testen uitgevoerd die specifiek voor de klacht van toepassing zijn. 
Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of er voldoende beweeglijkheid van de gewrichten is en of de spierkracht en spierlengte binnen de aanvaardbare resultaten ligt 

 


 

2: BIOMECHANISCH ONDERZOEK 

Het uitvoeren van specifieke hoekmetingen betreffende de stand, bewegingsmogelijkheid en mogelijke afwijkingen van de voet en/of het onderste lidmaat.

De metingen worden vanuit verschillende uitgangshoudingen uitgevoerd, om hierna een gang- / loopanalyse uit te voeren. 

De metingen hebben als uiteindelijk doel om biomechanische afwijkingen op een objectieve manier aan het licht te brengen en zodoende een mogelijke verklaring voor de aandoening of klacht te vinden.

Vanuit de biomechanische metingen kan de podoloog de correctie van de inlegzool berekenen.

 


 

3: GANG/LOOPANALYSE 

Een ganganalyse dient om functionele en dynamische afwijkingen op te sporen. De patiënt stapt en/of loopt op de begane grond of op een loopband, ondertussen wordt dit gefilmd met 2 High Speed camera’s. Na de ganganalyse worden de beelden zorgvuldig bestudeerd en geanalyseerd met de 2D video analyse van Borginsole.

De ganganalyse wordt in relatie gebracht met de meetresultaten van het biomechanisch onderzoek. Op deze manier kan er een verband/oorzaak van de afwijkingen en/of klachten gevonden worden

Op basis hiervan kunnen verschillende behandelingsmogelijkheden besproken worden en in overleg met de patiënt kan de meest efficiënte behandeling opgestart worden.
 

4: SCHOENINSPECTIE

Tijdens het consult controleren we of de dagelijkse schoenen, pantoffels, sportschoenen en specifieke werkschoenen wel een plaatsje verdienen in jouw schoenenkast. We bespreken de voorwaarden van een 'gezonde' schoen want podologische zolen in een foutieve schoen werken niet.

Metingn& analyse
schoeninspectie
zolen_edited_edited.jpg

Zooltherapie - Borginsole 

Indien het voorafgaand onderzoek uitwijst dat de stand van de voeten gecorrigeerd moet worden, gaan we over tot zooltherapie. 
Podologische zolen worden vervaardigd d.m.v. een persoonlijke 3D voetafdruk die vervolgens een individuele correctie en ontlasting bevat. Met de corrigerende inlegzool bekomen we een betere spierbalans wat een betere houding en vermindering van klachten geeft.

De zooltherapie normaliseert het stap- en looppatroon en heeft hiermee  uiteraard invloed op hoger gelegen delen van het bewegingsstelsel. Zo zien we ook een vermindering van klachten/ overbelasting t.h.v. de rug, heup, lies en knie. 

Zoolthrapie
medische-voetverzorging.jpeg
Instrumentele behandeling

Als podoloog komen we ook in aanraking met huid-en nagelaandoeningen t.h.v. de voeten. De behandeling kan zowel genezend als voorkomend zijn. 

 

Een aantal behandelingen die hieronder vallen zijn:
 

  • het verwijderen van eeltvorming

  • het verwijderen van een pijnlijke eeltpit of likdoorn

  • het frezen van een zieke of dikke nagelplaat tot normale vorm en dikte

  • behandelen van en ingroeiende teennagel al dan niet met een nagelbeugel

  • pijnlijke drukplaatsen drukvrij leggen met viltherapie of siliconetherapie

  • toedienen van wondzorg op voorschrift van arts of arts- specialist  

Voetbehandeling
bottom of page